Slovinský parlament schválil balík úsporných opatrení

11.05.2012 Celý región

Ľubľana 11. mája (TASR) - Slovinský parlament dnes schválil balík úsporných opatrení, ktorého cieľom je znížiť rozpočtový deficit, zabrániť ďalšiemu zhoršeniu ratingu krajiny a umožniť jej návrat na finančné trhy.

Súčasťou balíka je aj zníženie platov a odmien vo verejnej správe, ale najmä redukcia schodku v rozpočte v tomto roku na 3,5 hrubého domáceho produktu (HDP) z vlaňajších 6,4 % HDP.

Slovinsko, ktoré sa ako prvé z postkomunistických štátov Európskej únie (EÚ) stalo členom eurozóny v roku 2007, patrilo pri svojom vstupe medzi najrýchlejšie rastúce ekonomiky bloku. Ale globálna finančná a hospodárska kríza tvrdo zasiahli túto malú otvorenú ekonomiku, ktorá je závislá od exportu. Ten sa podieľa 70 % na výkone hospodárstva.

Európska komisia (EK) vo svojej dnešnej prognóze predpovedala Slovinsku v tomto roku pokles HDP o 1,4 %, čo je viac ako vlaňajšie zníženie výkonu ekonomiky o 0,2 %. Na príčine je slabý domáci aj zahraničný dopyt.

Vláde sa ale podarilo dohodnúť sa so všetkými veľkými odborovými zväzmi, ktoré minulý mesiac zorganizovali masívny štrajk proti úsporným opatreniam, že sa ich nepokúsia zablokovať prostredníctvom referenda.

V Slovinsku totiž stačí na vypísanie referenda zozbierať 40.000 podpisov. A vlani odborári takýmto spôsobom zablokovali štyri zákony, vrátene kľúčového zákona o zvýšení veku pre odchod do dôchodku. To viedlo k pádu vtedajšieho kabinetu.

Medzinárodné agentúry od septembra 2011 niekoľkokrát zhoršili Slovinsku rating a nová konzervatívna vláda, ktorá sa dostala k moci vo februári tohto roka, minulý mesiac odložila emisiu dlhopisov v hodnote 1,5 miliardy eur po tom, ako výnosy zo slovinských obligácií dosiahli 5 %.

Informovala o tom agentúra Reuters.
 

Vyberte región